Mechanische ventilatiebox

Jaga Strada convectoren
Mechanische ventilatie
Ventilatie met mechanische luchtafvoer zorgt voor gezonde schone lucht in huis. Voorwaarde is wel dat het ventilatiesysteem goed is aangelegd en je regelmatig onderhoud pleegt. Ontdek of deze vorm van mechanische ventilatie in jouw woning mogelijk is en wat je kunt doen om dit mechanische ventilatiesysteem te verbeteren.

Mechanische luchtafvoer zorgt ervoor dat de lucht in huis voortdurend ververst wordt, doordat het ventilatiesysteem voortdurend lucht uit de woning wegzuigt. Schone lucht komt dan vanzelf binnen via open ventilatieroosters. Ventilatie is noodzakelijk voor gezonde lucht in huis. Dat kan prima met mechanische afvoer, maar goed gebruik en onderhoud is noodzakelijk. Als dat goed zit, dan is mechanische ventilatie beter dan natuurlijke ventilatie.

Een ventilatie-unit (meestal te vinden in dezelfde ruimte als de cv-ketel) zuigt die lucht weg uit de keuken, de badkamer en het toilet. De lucht verdwijnt via afzuigventielen in het plafond of de muur.

Een regelknop met 2 of 3 standen (meestal te vinden in de keuken en/of de badkamer) of de draadloze (RFT) handzender regelt hoeveel lucht het mechanische afvoersysteem afvoert.

Over het gebruik van de schakelaar:
Bij 3 standen: zet mechanische ventilatie op 1 bij afwezigheid, op 2 bij aanwezigheid (ook ’s nachts) en op 3 tijdens koken en douchen.
Bij 2 standen: ze het ventilatiesysteem op 1 bij aan- en afwezigheid (ook ’s nachts) en op 2 bij koken en douchen.
Schakel altijd naar de hoogste stand als je veel mensen in huis hebt, de was binnen droogt of binnen rookt.

Zeer gebruiksvriendelijk:
Om de unit nog gebruiksvriendelijker te maken is hij optioneel uit te breiden met een of meerdere draadloze (RFT) bedieningsschakelaars. Dit betekent dat er diverse regelaars (tot 20 stuks) in een woning geplaatst kunnen worden, bijvoorbeeld in de keuken én badkamer. Zo kunt u hem vanuit meerdere ruimtes in huis makkelijk bedienen wanneer dit nodig is. De ingebouwde timerfunctie is erg handig voor het tijdelijk (10, 20, 30 min.) nadraaien op een hogere stand, bijvoorbeeld na het douchen.

Draadloze sensoren:
De nieuwste generatie CVE ECO RFT’s van Itho Daalderop breidt u eenvoudig uit met diverse draadloze sensoren. Naast de 3-standen RFT-bediening met timer, reageert de ventilatie-unit dan ook automatisch in stand 2 wanneer het te vochtig wordt in de badkamer, of als er iemand het toilet betreedt. Een kwestie van ‘plak & play’!

Gebruik je mechanische ventilatiesysteem om je badkamer te ventileren: zet het systeem tijdens en na het douchen even op de hoogste stand. Zet na het douchen liever geen raam open: met een open raam wordt het snel te koud in de badkamer, waardoor er juist condens en schimmel kunnen ontstaan. Ook is de ventilatie in de rest van het huis minder goed als in de badkamer lange tijd een raam open staat.

Mechanische ventilatie schoonmaken
Onderhoud van een mechanisch ventilatiesysteem is belangrijk voor jouw gezondheid. Zonder onderhoud vermindert het vermogen om vervuilde lucht af te voeren, en komt er ook minder frisse lucht het huis in.

Hieronder praktische tips. Kun je dit niet zelf doen, regel dan een onderhoudscontract bij een installateur.
Maak roosters minstens eens per jaar schoon: doe losse onderdelen in een sopje en maak het binnenwerk schoon met de stofzuiger. Ook de ventielen kun je loshalen en met een sopje schoonmaken; zorg dat je ze niet verwisselt, op dezelfde wijze terugplaatst (gebruik een sticker of stift om ze te markeren) en de instelling niet wijzigt.

Onderhoud mechanische ventilatiesysteem
Wat je niet zelf kunt doen is het onderhoud aan de ventilatie-unit (de motor); laat deze één keer in de twee jaar onderhouden. Het ventilatiesysteem als geheel moet ongeveer elke vier jaar gecontroleerd worden en opnieuw worden ingeregeld.

Ook het schoonmaken van de afvoerkanalen moet je uitbesteden. Dat moet tenminste eens in de acht jaar gebeuren.

Het is praktisch om voor deze klussen een onderhoudscontract af te sluiten bij de installateur.


Download productbrochures:
Productpagina bekijkenITHO Mechanische ventilatie CVE ECO FAN 2.PDF


Wilt u meer informatie of direct een vrijblijvende offerte?