Pelletkachel

Pelletkachels
Pelletkachel of biomassaketel

Pelletkachels en biomassaketels zijn een stuk zuiniger dan open haarden en gewone houtkachels en stoten minder fijnstof uit. Het gebruik van open haarden en gewone houtkachels is door de uitstoot van fijnstof om gezondheidsredenen niet wenselijk.

Bij matig gebruik (denk aan 2 avonden per week, voor de sfeer) draagt een pelletkachel beperkt bij aan de luchtverontreiniging, in ieder geval een stuk minder dan gewone houtkachels. Een pelletkachel of een biomassaketel als hoofdverwarming gebruiken, leidt door het dagelijks gebruik in het stookseizoen tot een behoorlijke hoeveelheid fijnstof. In landelijk gebied, buiten de bebouwde kom, waar huizen ver uit elkaar staan, haalt de rook de buren niet of nauwelijks en zal de blootstelling aan fijnstof door jouw pelletkachel minder zijn.

Er zijn verschillende soorten pelletkachels: van losse pelletkachels die één ruimte (bijvoorbeeld de woonkamer) verwarmen tot biomassaketels die de centrale verwarming en je warme water verzorgen.

Laat een pelletkachel of biomassaketel door een professional installeren en let erop dat het rookkanaal tot voorbij de dakgoot komt.

Koop een pelletkachel met een zo laag mogelijk 'minimaal vermogen'. Daarmee kan je kachel op een lage stand blijven branden en voorkom je dat de kachel onnodig uit- en aanslaat. Het uit- en aangaan van de kachel zorgt voor veel fijnstof.

Laat de pelletkachel en biomassaketel regelmatig goed schoonmaken en afstellen. Dan blijft de kachel het beste werken.

Koop altijd houtpellets die deze 2 keurmerken hebben: (1) het Better Biomasslabel voor duurzame pellets (die zijn beter voor het milieu) én (2) het EN plusA1-keurmerk voor kwaliteit (die zijn beter voor je kachel).

Aantrekkelijke subsidies
Tot 2021 kun je subsidie krijgen als je een pelletkachel of biomassaketel koopt. De subsidie begint bij 500 euro voor een losse pelletkachel en 2.500 euro voor een biomassaketel.


Wilt u meer informatie of direct een vrijblijvende offerte?