Warmtepompen

Vaillant geoTHERM warmtepomp

Warmtepompen
Warmtepompen gebruiken de gratis beschikbare omgevingswarmte om huizen of gebouwen van warmte te voorzien. Dit is een voordelige, effectieve en bovendien milieuvriendelijke manier om verwarmings- en warmwatercomfort te bieden. Warmtepompen halen natuurlijke warmte uit de grond, het grondwater of de lucht. Ze produceren geen uitstoot en zijn zeer efficiënt, zelfs bij lage omgevingstemperaturen.

Warmtepompen halen tot 75 procent van de benodigde energie (warmte) uit de omgeving. Het restant wordt toegevoegd in de vorm van elektriciteit, die nodig is om de warmtepomp te laten draaien. Daarom is de combinatie met zonnepanelen ideaal. Warmtepompen zijn bijzonder geschikt voor gebruik in combinatie met vloerverwarming en lage temperatuur radiatoren. Als gevolg van technische beperkingen neemt het rendement van warmtepompen sterk af bij temperaturen boven 67 °C.

Werking waterpomp
Een warmtepomp werkt volgens het omgekeerde principe van een koelkast. Terwijl een koelkast warmte van binnen naar buiten brengt, neemt een warmtepomp juist warmte uit de omgeving op en brengt deze naar binnen. Deze warmte uit het grondwater, de grond of de lucht wordt door een koelmiddel geabsorbeerd en na compressie gebruikt voor de warmtevoorziening.

Techniek
Globaal genomen doorloopt de warmtepomp een cyclus van vier stappen: verdamping, compressie, condensatie en expansie. In de eerste stap haalt de warmtepomp (warmte)energie uit de omgeving. Deze warmte wordt door een koelmiddel geabsorbeerd. Vanwege de lage verdampingstemperatuur van het koelmiddel neemt het daarbij de vorm van gas aan. In de tweede stap wordt de ontstane damp in een compressor samengeperst. Doordat de druk in de besloten ruimte groter wordt, neemt de wrijving tussen de gasmoleculen toe. Hierdoor ontstaan hoge temperaturen die in het verwarmingscircuit worden gebracht.
In de derde stap geeft het hete gas zijn warmte af aan het verwarmingssysteem, waardoor het koelmiddel weer vloeibaar wordt.
Als vierde en laatste stap wordt de in stap twee gegenereerde druk met behulp van een expansieventiel weer verlaagd, zodat het koelmiddel opnieuw omgevingswarmte kan opnemen en het proces van voor af aan kan beginnen. Sommige warmtepompen kunnen in de zomermaanden ook worden gebruikt om het huis te koelen.

Lucht/water-warmtepompen
Voor bestaande woningen wordt is een lucht/water-warmtepomp in veel gevallen het meest geschikt. Deze halen energie uit de omgevingslucht. Ze zuigen de buitenlucht op en maken de warmte die in deze lucht is opgeslagen via compressie beschikbaar voor verwarmingsdoeleinden. De gekoelde lucht wordt weer afgevoerd. Lucht/water-warmtepompen werken efficiënt met buitenlucht met een temperatuur tot -20 °C! Voor lucht/water-warmtepompen hebt u alleen een plek nodig voor de installatie van de buiteneenheid. Ze zijn daarom zeer geschikt voor de modernisering van bestaande verwarmingsinstallaties. Systemen met lucht/water-warmtepompen kunnen eenvoudig worden uitgebreid, bijvoorbeeld met zonnecollectoren en hr-ketels.

Het juiste verwarmingssysteem
Onze adviseurs kunnen u verder helpen met het vinden van een verwarmingssysteem dat aan uw behoeften en wensen voldoet.


Download productbrochure:
Productpagina bekijkenVaillant flexoTHERM.PDF


Wilt u meer informatie of direct een vrijblijvende offerte?